top of page

AI4VET4AI WEBINAR: Veštačka inteligencija u medicine, sadašnjost ili budućnost?Da li živimo veštačku inteligenciju u medicini ili ona tek dolazi, bilo je osnova za razvoj diskusije u okviru drugog AI4VET4AI webinara. „AI u zdravstvu – budućnost ili već sadašnjost medicine“ onlajn događaj održan je 29. maja 2024. godine u saradnji projektnih partnera - AFA kao organizatora, vodećih kompanija u ovoj oblasti Arktur (Slovenija) i Keljona (Italija), koje su delegirale govornike.


Zaključak dijalog istaknutih inženjera Same Eržena i Marka Benedeta je da je za integraciju VI u zdravstvo najvažniji trougao: prikupljanje podataka-večita saradnja ljudskog i VI faktora-etika.


Dinamična diskusija okupila je raznovrsnu publiku iz različitih oblasti: obrazovanja, IT/tehnološkog sektora, medicine, farmacije, bankarstva i civilnog društva, oslikavajući cilj projekta da okupi relevantne aktere iz različitih oblasti.


Predstavljeni su aktuelni projekti kada je u pitanju veštačka inteligencija u zdravstvu i mogućnosti/budući projekti u ovoj oblasti, procedure za implementaciju veštačke inteligencije u zdravstveni sistem, a posebna pažnja posvećena je tome koliko je etika bitna u  ovoj važnoj disciplini koja odražava društveni napredak. Sve pomenuto predstavili su inženjeri Samo Eržen iz Arkturu i Marko Benedeto iz Keljona.


Svi koji su webinar propustili, ali ih tema interesuje, mogu pogledati sažetak u nastavku:AI4VET4AI okuplja 26 partnera iz 11 zemalja, čijem konzorcijumu pripada i AFA organizacija, a kojim koordinira Univerzitet Algebra iz Hrvatske. Cilj projekta, koji traje do juna 2027, je da doprinese digitalnoj transformaciji evropskog tržišta rada koristeći nove, inovativne nastavne sadržaje u oblasti stručnog obrazovanja, koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju.


Ukoliko želite da ostanete u toku, nastavite da pratite AFA digitalne kanale, a zapratite i Facebook i LinkedIn stranice projekta i prijavite se na Newsletter putem AI4VET sajta.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page