top of page

AFA i She’s Mercedes: Više žena u nauci i tehnologiji


AFA i She is Mercedes su u četvrtak 21.03. u 16h na ovogodišnjem Sajmu automobila predstavili pokretanje društveno odgovorne inicijative koja ima za cilj da promoviše uspešne žene koje u Srbiji deluju na polju nauke i tehnologije.


„Više žena u nauci i tehnologiji“ se oslanja na Mercedesov globalni projekat „She’s Mercedes“ koji slavi inicijativne, ostvarene i inspirativne žene a inicijatori projekta žele da okupe što veći broj zena inženjera i zajedničkim angažovanjem pruže primer devojkama u Srbiji za uspešan profesionalni i lični razvoj u ovoj oblasti.Događaj je počeo obraćanjem Štefana Voroša generalnog direktora kompanije Star Import, zastupnika za Mercedes Benz, kompanije koja neumorno radi na jačanju položaja žena u modernom svetu kroz platformu za afirmaciju i osnaživanje zena, She’s Mercedes.Štefan Voroš, generalni direktor kompanije Star Import

„Drago nam je da simbolično pokrećemo ovu inicijativu, baš na 54. Međunarodnom salonu automobila, jer bez žena Mercedes Benz ne bi bio ono sto je danas. “ osvrnuvši se na inspirativnu priču Berte Benz, koja nije bila samo supruga Karla Benza i majka njegove dece, već i poslovni partner: kao prva osoba koja se vozila na daljinu, Berta je potvrdila koncept automobila, čime je postavila temelje za celu novu industriju i otvorila put za priču o Mercedes-Benz uspehu.


Na skupu je govorila i počasna gošća dr Ivana Gađanski biolog, istraživač i naučni konsultant u Institutu BioSens koja je rekla da svi mi, i žene i muškarci, imamo mnogo potencijala da postanemo šta želimo, slično matičnim ćelijama.„ Šta ćemo postati zavisi od toga koliko se trudimo, ali i od uslova kojima radimo. Projekti kao što je ovaj su vazni, jer mogu da poboljšaju uslove u kojima radimo. Ali to ne znači isključivo forsiranje samo zena, kao što je dugo bilo samo muškaraca. To znači ravnopravno uključivanje, što je ključno za napredak i same nauke kao što je vazno kombinovati i različite discipline, prirodne i društvene nauke. Ja se bavim i bioinženjerstvom i poezijom na primer. Matematika i muzika su takođe odličan par.


Tako STEM postaje STEAM, dodaje se A-arts. A sjajan primer kako kombinacije upotpunjuju je i Mercedes-Majbah S klasa, jak motor preko 600KS i prelep dizajn i spolja i iznutra, “ zaključila je Ivana koja poseduje multidisciplinarno iskustvo u biomedicini i bioinženjerstvu, bila je Fulbrajt gostujući profesor na Kolumbija Univerzitetu a 2019. godine a jedna je od 14 dobitnika projekata Američkog instituta dobre hrane sa projektom za razvoj senzora za monitoring gajenja kultivisanog mesa.Okupljanje na Sajmu automobila u čast žene inženjera je početka još jednog AFA projekta koji želi da skrene pažnju na sve veći značaj ovih zanimanja u kojima ima veoma mali broj žena i na svetskom nivou, te da se pokrene proces stvaranja mreže i zajedničkog angažmana uspešnih žena u Srbiji na polju tzv. STEM profesija.


“ Cilj je da se u narednom periodu oformi baza žena u okviru AFA platforme koje su stručnjaci iz STEM oblasti , žena koje žele da sarađuju i daju svoj doprinos ovoj inicijativi i da se kroz mentorske programe, projekte, meetupove i hakatone, promovišu i približe zanimanja koja menjaju svet devojkama i devojčicama kako bi se motivisale da se opredele za prirodne nauke i profesije budućnosti” naglasila je moderatorka skupa, direktorka marketinga Asseco SEE Jovana Rakić i članica Izvrsnog odbora AFA asocijacije.

“ Za razliku od svetske inicijative, mi smo se fokusirali na žene iz STEM oblasti, gde su zene u manjini . Iako je ovaj procenat kod nas nešto veći nego u svetu, i dalje smo daleko od jednake zastupljenosti i zato je vazno da na tome radimo udruženim snagama, jer su rodno izbalansirani timovi daleko kreativniji i uspešniji”

Deo projekta „Više žena u nauci i tehnologiji“ će biti i izložba umetničkih fotografija „She is Mercedes, She is an Engineer” kao i aukcija ovih fotografija kojom će se prikupiti sredstva za aktivnosti koje će imati značajniji uticaj na okruženje i osvešćivanje društva o važnosti da u najbrže rastućoj oblasti; IKT-u u kojoj se beleži porast od 27, 5% samo tokom prošle godine, bude što više žena.


Takođe tokom Nedelje inovacija 2019, žene inovatori iz pomenutih oblasti će u saradnji sa Mercedesom biti predstavljanje a jednoj iz te branše će biti dodeljena i She’s Mercedes nagrada. Ovo je samo početak aktivnosti kojima će AFA zajedno sa svojim korporativnim partnerima doprinositi stvaranju društva podjednakih mogućnosti i progresivnijeg društva.


Comments


bottom of page