AFA postaje globalna organizacija: predstavljamo vam AFA Swiss Hub!

Švajcarska: mesto gde se rađaju inovacije


Da li ste znali da je Švajcarska najinovativnija zemlja na svetu? Već nekoliko godina unazad, u kontinuitetu je rangirana na vrhu inovativnih ekosistema u Evropi i širom sveta na brojnim rang listama (videti WIPO’s Global Innovation Index ili European Innovation Scoreboard).


Ono što Švajcarsku čini toliko snažnom na polju inovacija su najsavremeniji istraživački pristupi, ljudski resursi, ideje i intelektualna svojina, gde se mogućnosti za celoživotno učenje podstiču uključivanjem kako javnog, tako i privatnog sektora. Iako nije prevelika, Švajcarska je zemlja koja se nalazi među zemljama sa najviše prijavljenih patenata, što slikovito pruža uvid u nivo znanja i tehnoloških rezultata.


Žene u tech oblastima – ogroman potencijal koji AFA Swiss Hub teži da razvija


Uprkos velikom inovacionom potencijalu, nivo učešća žena na polju tehnologije i inovacija u Švajcarskoj je izuzetno nizak. U poređenju sa globalnim prosekom, samo 20% zaposlenih u STEM oblastima u Švajcarskoj su žene, u poređenju sa globalnim prosekom od 31%. Ove vrednosti se gotovo nisu promenile u poslednjih deset godina, uprkos pojavi programa podrške usmerenih ka povećanju učešća žena u tech oblastima.


Inovacioni potencijal, zajedno sa nedostatkom rodnog pariteta u Švajcarskoj, otvaraju veliki prostor za sprovođenje AFA misije ženskog osnaživanja kroz jednako uključivanje žena u polje inovacija i tehnologija na švajcarsko tržište. Kroz niz programa i događaja prilagođenih švajcarskom tržištu, AFA teži da podigne svest o značaju većeg učešća žena u inovacijama i tehnologiji i stvori veće interesovanje za karijeru u STEM oblastima.


AFA na globalnoj sceni


AFA misija u Švajcarskoj se sprovodi iz našeg Swiss Hub-a u Cirihu, kojim rukovodi Sabrina Šilter, AFA Global’s Head of Business Development for the Swiss market.

Pre nego što se pridružila AFA timu, Sabrina je radila u Impact Investing-u, najpre u Credit Suisse-u, a kasnije u perspektivnom FinTech-u, Inyova. Nakon tri godine u industriji finansijskih usluga, odlučila je da je vreme za promenu. Prateći svoju strast za održivim razvojem i osnaživanjem žena, pridružila se AFA timu, gde vodi AFA širenje mreže u Švajcarskoj i posvećeno radi na pozicioniranju AFA na švajcarskom tržištu.


Rezultati posvećenog rada su uvek brzo vidljivi - AFA Swiss Hub je u martu organizovao svoj prvi događaj: hakaton za studentkinje univerziteta na temu Cyber Security-a. Događaj je okupio 38 učesnika, uključujući studente univerziteta u Srbiji i Švajcarskoj, sjajne govornike AFA korporativnih partnera Microsoft Switzerland i TeleGroup Serbia i mnoštvo inspirativnih mentora koji su voditi studentkinje kroz proces razvoja i implementacije ideja.


Hakaton je samo jedan u nizu događaja i inicijativa koje slede: AFA Swiss Hub radi na nizu novih projekata, uključujući širenje AFA flegšip događaja van granica Srbije. Naša dva prepoznatljiva događaja, Women’s Leadership Summit i Global Innovation Forum (ranije Innovation Week), ove godine će po prvi put izaći na globalnu scenu i okupiti sjajne govornike i publiku širom sveta, uključujući stejk holdere iz Švajcarske.


Dugoročno gledano, AFA Swiss Hub biće osnova i polazište za buduće AFA globalne projekte, jer nastavljamo da rastemo izvan srpskih (a sada i švajcarskih) granica.


Pratite novosti o AFA aktivnostima putem našeg Newslettera i pridružite se našim nastojanjima da kreiramo svet jednakih mogućnosti za sve!