top of page

Naučnice koje su napravile revoluciju u 2018!

Prošla godina je donela lepe vesti za promociju i pružanje podrške ženama u STEM (matematika, inženjerstvo, tehnologija i nauka) zanimanjima. Rodne razlike u različitim zanimanjima sprečavaju kompanije, organizacije i institucije da ostvare pune potencijale i produktivnost u radu zato što su mešoviti timovi inovativniji, efikasniji i postižu bolje rezultate. Svest i uverenja novih generacija ukazuju na to da smo prvi put u mogućnosti da doživimo ravnopravnost muškaraca i žena u svim sferama života u budućnosti. Zbog toga smo izdvojili dostignuća u 2018 koja su izabrana od strane Bustle Digital Group, jednog od najvećih izdavača za milenijalce.

Nobelova nagrada za fiziku u rukama žene posle 55 godina

Nakon više od pola veka, tim profesorke Done Strikland je osvojio Nobelovu nagradu iz fizike za pronalaženje metoda generisanja ultrakratkih optičkih impulsa visokog intenziteta. Ovo važno otkriće će doprineti razvoju nauke kroz primenu u drugim oblastima, kao što je oftamologija u kojoj se već primenjuje prilikom korektivnih procedura operacije očiju.


Dona je tek treća žena dobitnica ove nagrade koja se ukupno dodelila 220 puta u oblasti fizike. Prethodne dobitnice su Marija Kiri (1903. god.) i Mariji Gepert-Majer (1963. godine).


Zanimljivo je to da je na katedri za inženjersku fiziku, Mekmaster univerziteta, Dona bila jedna od tri studentkinje, a nakon doktorata postala i prva žena profesor Univerziteta u Vaterlou na kome i danas predaje.


Naučnica donirala svoju nagradu za životno delo

Astrofizičarka Džoslin Bel Bernel poznata po otkriću pulsara je donirala svoju nagradu za životno delo u iznosu od 3 miliona dolara za osnaživanje mladih žena u nauci. Novac od nagrade će biti uložen u školarine za mlade žene i manjine u oblasti fizike. Džoslin je bila u timu profesora Entoni Hjuiša i Martina Rajla koji su 1974. godine dobili Nobelovu nagradu za fiziku.


Brojne kontroverze su pratile ovu dodelu nagrade, zato što je Džoslin prva uočila pulsare, ali je nagradu dobio njen mentor. Džoslin su dodeljene brojne nagrade i posvećena su joj tri dela BBC-jeve emisije Briljantni umovi (eng. Beautiful Minds) i svrstana je među 100 najmoćnijih žena u Velikoj Britaniji.Comentários


bottom of page