top of page

Žene mogu da brinu o sajber-bezbednosti

Na događaju #EmbraceEquity in Cybersecurity, održanog povodom 8. marta, razgovaralo se o primarnim razlozima male zastupljenosti žena u ovoj oblasti, ali i o njihovim prednostima za uspešno bavljenje poslovima u sajber-bezbednosti


Međunarodni dan žena ove godine posvetili smo damama koje su u manjini u jednoj rastućoj i vrlo traženoj profesiji danas. U partnerstvu sa EBRD, u okviru Women4Cyber Chapter Serbia, organizovali smo panel #EmbraceEquity in Cybersecurity kako bismo im približili mnogobrojne mogućnosti za razvoj karijere, ali i izazove koje treba da prevaziđu.


Žene mogu i treba da preuzmu važnu ulogu u izgradnji veće digitalne bezbednosti ekonomija, glavna je poruka učesnica diskusije, ekspertkinja iz oblasti informacione bezbednosti, privatnosti i zaštite podataka - Sanje Kekić, predsednice Women4Cyber Serbia, Jelene Bratić iz Majkrosofta i Nevene Ružić, koja je i predavač na Fakultetu za bezbednost Univerziteta u Beogradu.


Skup su otvorile predsednica AFA korporativnog borda i suosnivačica Telegrupa Diana Gligorijević i Aleksandra Miladinović, menadžerka EBRD savetodavnog programa u Srbiji.


„Informaciona bezbednost je jedna od aktuelnih tema kojoj EBRD posvećuje dosta pažnje. Podržavamo biznise koji žele da usvoje bezbednost kao ključni princip u poslovanju i kroz saradnju sa našim klijentima i partnerima primećujemo da je značajno manja zastupljenost žena u IT sektoru generalno. Postoji veliki prostor da se ta statistika promeni u korist većeg učešća žena, posebno u sajber-bezbednosti – zahvaljujući stručnosti, kvalitetu i iskustvu koji odlikuju žene sa ekspertizom u ovoj oblasti, poput današnjih panelistkinja. EBRD se tu prepoznaje kao partner AFA-e i otvoreni smo za saradnju sa svima koji su zainteresovani da ovu temu dalje razvijaju“ istakla je Aleksandra Miladinović.


Osvrćući se na svoju dosadašnju karijeru, Diana Gligorijević je podelila svoje početke u avio industriji u kojoj je provela dve decenije uspešnog rada:


„Tada, na polovini karijere napravila sam značajan zaokret - iz tog sveta sam ušla u IT. Ova promena me je inspirisala da se osećam kao da imam 20 godina manje, da se posvetim novoj formi obrazovanja i napravim uspešnu karijeru u IT osnivajući porodičnu firmu sa suprugom, TeleGroup, koja danas zapošljava preko 600 mladih ljudi u celom regionu Zapadnog Balkana, uključujući i neke zemlje Evrope.


Sa životnim i poslovnim iskustvom od preko 40 godina, podstičem vas da učite kontinualno, da se posvetite, angažujete i motivišete, da vam svaki dan bude izazov da naučite nešto novo i možda zaokrenete svoje poslovne karijere. Učite i ono što predstavlja deo budućnosti, kao što su danas sajber izazovi i rešenja za zaštitu od napada. Samo oni koji iskreno veruju da mogu sve, biće sutra uspešni u svom poslu, a to može biti i u sajber-bezbednosti, bez obzira na prethodno formalno obrazovanje.“


Tokom panela razgovaralo se o primarnim razlozima male zastupljenosti žena u sajber-bezbednosti, i najvećim preprekama za njihovo uključivanje.


Prema izveštaju ISC Cybersecurity Study 2022. koji obuhvata i analizira radnu snagu u sajber-bezbednosti na svetskom nivou, trenutno u ovoj oblasti radi 4.7 miliona ljudi. Procenjeno je da nedostaje 3.4 milionaprofesionalaca kako bi se zadovoljila postojeća tražnja.

„Najveći izazovi nedostatka radne snage su to što sajber-bezbednost unutar organizacije nije prioritet, osoblje nije dovoljno obučeno, ne pruža se mogućnost za rast i unapređenje. Nemogućnost pronalaženja kvalitetnog kadra je zapravo najmanji problem,“ istakla je Sanja Kekić, predsednica Women4Cyber Serbia.


Kada je u pitanju starosna struktura žena zaposlenih u sajber-bezbednosti, izveštaj pokazuje da je čak 30% žena mlađe od 30 godina, svega 14% žena ima 60 i više, dok je 12% žena između 50 i 59 godina. Sve više žena, posebno mlađih, radi na rukovodećim pozicijama - 35% svih rukovodilaca čine žene u 30-im godinama. 10% žena na pozicijama rukovodilaca najvišeg nivoa ima 50 i više godina.

„Zabrinjavajuće je to što 30% žena širom sveta kaže da se oseća diskriminisano na poslu.“ zaključuje Sanja Kekić prezentaciju istraživanja.


Kada govorimo o barijerama sa kojima se žene suočavaju, Sanja je predstavila 5 najznačajnijih, prema rezultatima ISACA istraživanja iz 2017. godine:


1. Nedostatak mentora (48% ispitanika istaklo kao osnovnu barijeru)

2. Nedostatak uzora (42% ispitanika)

3. Usvojene socijalne norme

4. Nejednake mogućnosti za napredovanje i razvoj, u poređenju sa muškarcima

5. Nejednake plate žena i muškaraca


„Glavni kočničar uključivanja žena su predrasude“, smatra Nevena Ružić, dodajući da je bitan i holistički pristup za svaku oblast, a posebno za sveprožimajuću kao što su tehnologije.

Govoreći o prednostima i kvalitetima žena za bavljenje ovom profesijom, Jelena Bratić iz Microsofta je istakla: „Primarna prednost žena je analitičnost, sistematičnost, empatija, mogućnost da sagledaju širu sliku i veština multitaskinga. Microsoftovo istraživanje je pokazalo da su timovi u kojima ima žena kreativniji, bolji i produktivniji.“


Na pitanje kako možemo da doprinesemo većoj rodnoj ravnopravnosti u sajber-bezbednosti, Jelena naglašava značaj mentorskih programa i uzora iz industrije, koji u početku najviše utiču na povezivanje i jačanje zajednice, kroz koju se dobija bolje razumevanje domena i mogućnost podizanja nivoa specifičnih znanja.


Jedan od koraka na putu da sajber-bezbednost bude pristupačnija ženama je i Women4Cyber Forum,planiran za jun, pod okriljem Women4Cyber Serbia, poglavlja evropske Women4Cyber fondacije koji je AFA pokrenula.


Women4Cyber Serbia osnovan je 8. marta 2021. U protekle 2 godine organizovano je 2 vebinara, 1 hakaton za studentkinje i prvi Women4Cyber Forum. Pokrenut je mentorski program 2022. u kome trenutno učestvuje 6 mentija i 6 mentora. Ove godine je startovao Youth Ambassador Program u kome su, za sada, angažovane 2 ambasadorke koje nastoje da se približe mladim devojkama i studentkinjama, da ih zainteresuju i osnaže da zakorače u oblast sajber-bezbednosti.


Ceo događaj #EmbraceEquity in Cybersecurity možete pogledati u nastavku:Pratite naše kanale za sve informacije o predstojećem Women4Cyber Forumu.

2 Comments


Ericbeatric Mark
Ericbeatric Mark
May 23, 2023

I've done extensive investigation and found the information you provide to be very useful. Then, they can enjoy playing games such as amanda the adventurer

Like

The golden age of 100-get MLB groups

If on your own're a supporter of 1 of baseball's department winners within just 2019, congratulations. Chances are oneself are rooting for a personnel that received 100 video games. 4 of the 6 MLB office titlists this period contain realized the century mark, with simply the Braves and Cardinals failing toward strike triple-digits towards that neighborhood. The Astros, Dodgers, Yankees, and Twins all received 100 game titles. 4 is the greatest 100-earn groups inside of a solitary year at any time, nevertheless what generates this even additional extraordinary is that it's the 1st season we've experienced at minimum a few 100-acquire groups within just 3 specifically decades. We consist of the Astros, Yankees,…


Like
bottom of page