top of page

Šta je zajedničko svakom uspešnom čoveku?

U Severnoj Karolini je vreo letnji dan 2003. godine, a dečak sa svojim ocem vežba košarku. Prilično je dobar u ovom sportu, ali nijedan trener u njemu ne vidi potencijal za uspešnu košarkašku karijeru. Nizak je, suviše slab i nema dobru taktiku.


Ipak, dečak gađa u koš iz dana u dan, tokom celog leta, sve dok ne usavrši svoju tehniku. Kasnije uspeva da napravi tim na manjem koledžu gde će biti regrutovan za Golden State Warriors i postati poznat kao najbolji strelac u istoriji NBA lige.


Mnogo toga bi se moglo reći o genima Stefа Karija (njegov otac je, takođe, bio NBA igrač), ali ukoliko ga pitate za tajnu njegovog uspeha, otkriće vam da je to zapravo: DOSLEDNOST.


Slučaj doslednosti: Vaš mozak voli redovnost i predvidivost


Vaš mozak je izgrađen tako da vam pomogne da preživite. Da bi u tome uspeo, mora pronaći načine da smanji neizvesnost. Neizvesnost sa sobom nosi rizik od opasnost, stavljajući vaše telo u "fight or flight" režim sa prvim znacima pretnje. Iz tog razloga, vaš mozak pronalazi utehu u doslednosti i time smanjuje neizvesnost čineći, pritom, stvari predvidivim.


Koliko vaš mozak voli predvidivost? Jedno istraživanje je pokazalo da su radnici bili manje pod stresom i zadovoljniji kada se šef prema njima konstantno ponašao loše nego kada je šef ponekad bio pošten, a ponekad nepravedan.


Zašto?


Istraživači smatraju da ljudi vrednuju doslednost i predvidivost bar onoliko koliko cene pošten tretman (ako ne i više). Ovo, zapravo, ima smisla kada uzmemo u obzir činjenicu da su naši mozgovi razvijeni za prepoznavanje i predviđanje pretnji. Sa nekim ko je konstantno loš uvek znate šta možete da očekujete. Ali, kod nekoga ko je nestabilan, mozak stalno mora da bude na oprezu.


Dakle, vaš mozak voli kada su stvari redovne i predvidive. To je sjajno! Ali, zašto je onda toliko teško držati se plana pisanja, trčati svako jutro ili se svakog dana pojavljivati na istom poslu? Odgovor je jednostavan. Vaš mozak, takođe, voli i stvari koje su neočekivane i jednostavne.


Prepreka doslednosti: Vaš mozak voli neočekivane i jednostavne stvari


Vaš mozak voli nagrade, pri čemu neočekivanost povezuje sa nagradama. Kada se dogodi nešto neočekivano što, pritom, nije negativno, vaš mozak je preplavljen dopaminom (što znači da se neurotransmiter oseća veoma dobro) koji vas podstiče da istražite novo okruženje u potrazi za nagradom.


Iščekivanje nagrade je često ono što pokreće naše odluke kada postavimo cilj. Istraživači su otkrili da ste, kada odlučite da postignete cilj, više usredsređeni na primamljivu nagradu koja stoji iza tog cilja, nego na napor. Na primer: „Ako se probudim u pet svakog jutra, mogu da radim na svojoj knjizi pre nego što se deca probude“. Ali, kada se ponašate onako kako je potrebno za postizanje navedenog cilja, počinjete više da se usredsređujete na trud i gubite nagradu iz vida. „Pet je sati ujutru i tako je toplo pod ovim pokrivačima. Ako ustanem, biće hladno, a ja ću osećati umor". Ovo objašnjava zašto motivacija za postizanje novogodišnje odluke o pisanju knjige nestaje do februara. Svakako, privlačnost nagrade još uvek postoji (npr. napisana knjiga), ali nagradu nećete videti mesecima, a potrebno je mnogo truda da biste je dostigli.


U ovakvim situacijama, vaš mozak želi da vam pomognete da preživite i traži načine da uštedi energiju na bilo kom mestu. Pa ako vam se pruži prilika za spavanje u odnosu na rano ustajanje i rad - šta mislite da bi mu bilo draže?


Da rezimiramo, dok vaš mozak nalazi utehu u predvidivosti, on takođe izbacuje stvari koje su nove, korisne i jednostavne - a često su te poslednje tri osobine suprotne od ponašanja koje je potrebno da biste bili produktivni.


Budite smireni i dosledni


Van sezone, Stef Kari je dnevno imao oko 500 pogodaka. Nije postao najbolji NBA igrač pogodivši pobednički šut na jednoj ili dve utakmice, niti je u tome uspeo vežbajući isključivo tokom košarkaške sezone. Dečak iz Severne Karoline za koga su treneri mislili da je previše mali i slab da bi se plasirao u velike lige ne bi postigao niti održao uspeh bez da iz dana u dan nije bio fokusiran na cilj i ponašao se tako da ide u pravcu njegovog dostizanja.


Možda nikada nećete bacati trojku, pa čak možda nećete nikada ni kročiti na košarkaški teren, ali isti princip važi i za vas: Bez obzira na gene, vaspitanje ili sreću - doslednost je ta koja pobeđuje!


Izvor: https://blog.trello.com/every-successful-person-has-in-common

Comentários


bottom of page