top of page

Šta biste vi radili sa dodatnim danom odmora?

Japan želi da omogući zaposlenima radnu nedelju u trajanju od 4 dana. Vlada se nada da će na ovaj način doprineti poboljšanju ravnoteže između posla i privatnog života zaposlenih. Iako bi na ovaj način zaposleni imali mogućnost da savladaju nove veštine, postoji strah da bi ovakav način rada mogao dovesti do pada produktivnosti zaposlenih i kompanija, pa čak i do smanjenja plata.


Međutim, rezultati sprovedenih istraživanja, uključujući i Japan, govore da su ovakve sumnje i strahovi neosnovani. Japan pokušava da se bori protiv svoje kulture dugog radnog vremena. Postoji čak i reč za „smrt od prekomernog rada“ - karoshi.


Microsoft Japan je 2019. godine testirao četvorodnevnu radnu nedelju - zaposleni su imali slobodan petak, bez smanjenja plata. Rezultati su bili neverovatni: produktivnost je porasla za 40%, a troškovi kompanije su bili značajno smanjeni. Kompanija Perpetual Guardian sa Novog Zelanda je 2018. godine takođe testirala četvorodnevnu radnu nedelju što je rezultiralo većim zadovoljstvom zaposlenih i povećanjem produktivnosti.


Premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, predložila je kompanijama da razmotre uvođenje četvorodnevne radne nedelje za jačanje domaćeg turizma i poboljšanje blagostanja ljudi nakon COVID-19.


Španija lansira pilot projekat u vrednosti od 50 miliona evra kako bi testirala ovakav način rada, a nedavna istraživanja pokazuju da 64% Britanaca podržava četvorodnevnu radnu nedelju.


Šta biste radili kada biste imali dodatni neradni dan u nedelji?


Izvor: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6813858425420730368/

Comments


bottom of page